Уникалността на кадифето

Уникалността на кадифето
8 януари 2019

След появата си кадифето било достъпно само за аристокрацията, поради високата си цена. Първоначално било изтъкано в Китай, скоро след това станало много търсено в Египет и страните от Близкия Изток. Оттам то бива пренесено в Европа, където се търгувало скъпо и прескъпо в кралските дворове. Първоначално се тъчало от копринена прежда, но когато тя станала дефицитна, майсторите тъкачи започнали да използват влакна от лен, памук и изкуствена коприна.

Първото кадифе от памучни нишки било изтъкано в Холандия и така то станало достъпно за по-широк кръг хора. Скоро след това европейски центрове за производство на кадифе станали Генуа, Флоренция и Венеция. През 1247 г. във Венеция била основана гилдия на тъкачите на кадифе. Гилдията установила твърди правила за цвета и текстурата на произвеждания плат, макар че в онези години кадифето било обагряно главно в черно, виолетово или червено. Съществувал и "промишлен шпионаж" – конкуриращите се тъкачници често имитирали най-добрата продукция на съперниците. 

Кое прави кадифето уникално? На първо място е наситеният цвят и веднага след това е текстурата – плътна на допир, нежно мека – като усещане. Този ефект се дължи на гъстия мъх с дължина около 5 мм откъм лицевата страна на плата.

В наши дни кадифето има много разновидности (гладко, стреч, щамповано), които се използват не само за направа на дрехи, но също за обувки, чанти, аксесоари и декоративни тъкани. Кроенето на кадифе изисква внимание и майсторлък, защото се прави по дължината на нишките и винаги в една и съща посока. Така ушитата дреха ще съхрани богатството на текстурата и цвета на плата.

За вечерни тоалети може да се комбинира кадифе с тафта, дантела или сатен. За ежедневни рокли пък е чудесна комбинацията от кадифе с кашмир или букле. Все пак трябва да се внимава двете материи, които се съчетават, да са с еднаква плътност.

Чистене и поддръжка 

Кадифето е деликатна тъкан и изисква специални грижи. Някои видове могат да се перат на ръка, а други – дори и в пералня. Винаги поглеждайте инструкциите на етикета на дрехата преди пране, а най-добре я занесете на химическо чистене – така ще си спестите разочарования.

Освен това при носене власинките на кадифето се слягат и то позагубва искрящия си вид. Това може да се оправи, ако дрехата се подържи над съд с гореща вода – парата ще освежи и изправи мъха на плата.

Добре е също така дрехите от кадифе да се четкат периодично, за да се почистят власинките от насъбралия се прах между тях.

Що се отнася до гладенето – правете го през тънък плат и то с много слаба ютия.

Ако върху кадифената ви дреха се е образувало петно, в никакъв случай не го търкайте, защото текстурата на плата ще се повреди безвъзвратно. Първо оставете дрехата на пара, после следвайте инструкциите за пране, посочени на етикета, или просто отидете до ателието за химическо чистене.

Виж нашите предложения от този любим на всички плат тук.

 

7 януари 2019
Суитчърът: история и тенденции

Кога се появява за първи път, как и с какво да се съчетае, как да направиш своят избор. Множество въпроси с лесен отговор. Прочети тук...

прочети още
24 ноември 2018
Зодията и нейният камък

Кратко ръководство в помощ при избора на бижу за теб или любимият човек.

прочети още
28 октомври 2018
D art V design

Малко, но полезна информация за нас.

прочети още
26 ноември 2018
Игра 26/11/2018-07/12/2018

Условия и правила за провеждана игра във Фейсбук-страницата https://www.facebook.com/dvstylle/

прочети още
17 декември 2018
Безплатна доставка

Безплатна доставка да избрани продукти в периода: 17/12/2018-19/12/2018

прочети още