Суитчърът: история и тенденции

Суитчърът: история и тенденции
7 януари 2019

Суичър идва от английската дума „sweatshirt”, която е комбинация от думите “sweat”(потя се) и “shirt” (блуза).

Думата „суичър“ се материализира през 1925 г. Тя се използва, за да се обозначи голям пуловер  без яка с дълги ръкави, изработен от дебел пухкав памук. Най-ранните суичъри са сиви на цвят, използвани от спортистите, които ги носели по време на тренировки. Суичърите не само доставяли топлина, но и както тяхното име разкрива, те също притежавали функционалната способност за предизвикване и абсорбиране на потта по време на тренировка. Дизайнът на суичърите се развива и се добавя цип отпред тип“хууди“(hoodie), което е практично за всички спортисти изчакващи своя ред зад страничната линия.

Суичъри в комбинация с памучни панталонки ( „sweat pants“), са създали една от най-емблематичните спортни комбинации, известна днес като анцуг.  Анцузите станаха широко популярни през 70-те, заедно с манията за джогинг. Съвременни производни, вариращи от къси ръкави или горнища без ръкави, както и развитието на високотехнологичните материали с по-добра изолация и повишен комфорт, ни дават доказателство за непрекъснатата способност на суичъра да се адаптира към нуждите на потребителя. Той вече е много повече от спортно горнище, което мъжете носят, когато се размотават вкъщи.

Помним лошата му слава на хулиганска или гето дреха. Но периодът, в който всеки млад мъж с качулка беше определян като проблемен, отмина. Сега суитчърът бележи такъв възход и се превръща в #musthave за силния пол и не само. Суичърът намира своето място в гардероба като нетрадиционния тип дреха, която ни кара да погледнем на някогашното размъкнато горнище като на елегантен, бизнес, ърбън, актуален и всичко друго, но не и спортен елемент от новата визия. Което е чудесно! 

Суитчърите топлят, удобни са, съчетават се лесно с почти всичко и са идеални за всеки сезон, особено за преходните пролет и есен. 

Но как се комбинират с останалите части от аутфита, така че да не изглеждат като квартално облекло? Ключовата дума тук е „наслояване”. Разнообразието от варианти при съчетаването с останалите слоеве на облеклото – тениски, блузи, ризи за долния слой и пуловери от леки плетива, кожени якета, а защо не и сака или блейзъри за горнияЕфектът на противопоставяне между спретнатото и лежерното е разковничето при изграждането на тази визия.

Единственото правило: суитчърът никога, никога, никога не се комбинира със спортно долнище!

Как да избереш своя суитчър?

  1. Най-напред започни с размера: в случая със спортните дрехи, получили втори шанс като по-елегантни такива, oversize-тенденцията не е актуална. Прекомерният обем само ще припомни за символиката на крайните квартали, а ти целиш нещо по-прибрано и стилно, нали? Затова се откажи от по-обемистите модели и се ориентирай към нещо по-семпло и дори леко вталено – дрехата трябва да е по мярка и да следва линията на, а не да стои като чувал.
  2. Въпрос на материи: Истинският суитчър трябва да е ватиран. Защото все пак основната му роля е тази на връхна дреха, тип жилетка или пуловер, само че далеч не толкова класическа.
  1. Кой модел? Вариантите са безброй – като се започне от двата основни вида – моделите с цип и тези с качулка. Първите често са избирани заради практичността им, защото се събличат и обличат лесно, без да разместват останалите слоеве от облеклото или аксесoари като очила или шапка. Суитчърите без закопчаване и с качулки пък са любими на всички, които харесват големите джобове отпред. Но освен тези, има и по-актуални опции. Все по-често срещани са моделите с джобове на необичайни места (включително и по ръкавите), а най-новият хит са разчупените шал-яки, които са особено лесни и ефектни за комбиниране. 

Всички модели може да разгледате тук.

8 януари 2019
Уникалността на кадифето

Факти и история за кадифето. Ценни съвети за поддръжка и съхранение.

прочети още
24 ноември 2018
Зодията и нейният камък

Кратко ръководство в помощ при избора на бижу за теб или любимият човек.

прочети още
28 октомври 2018
D art V design

Малко, но полезна информация за нас.

прочети още
26 ноември 2018
Игра 26/11/2018-07/12/2018

Условия и правила за провеждана игра във Фейсбук-страницата https://www.facebook.com/dvstylle/

прочети още
17 декември 2018
Безплатна доставка

Безплатна доставка да избрани продукти в периода: 17/12/2018-19/12/2018

прочети още